Boeren met de natuur!

“Natuurbehoud en ontwikkeling is een belangrijke pijler!” Aldus Piet de Jongh, voorzitter van IVN De Waerdman. Afgelopen zaterdag 26 november opende ambassadeur Piet een informatieve bijeenkomst van Herenboeren de Langstraat. “Voor mij is het Herenboer zijn niet alleen genieten van (h)eerlijk voedsel, maar meteen een prima manier om met respect met hetgeen ons omringt om te gaan.” Zo hield hij het publiek voor. Een dik 20-tal inwoners uit de regio kwamen zich informeren over wat het herenboer-schap inhoudt.
 
Samen met circa 200 huishoudens neem je een boer in dienst, samen met die boer run je een coöperatie. De opbrengst wordt in weekpakketten per mond verdeeld. Uiteindelijk zijn er 500 monden die van de boerderij eten.
Vers fruit, aardappels en groenten, en voor wie wil behoren vlees en verse eitjes tot dat voedselpakket. Alles gekweekt op natuur-inclusieve wijze. Alles gemonitord door een landelijke organisatie: Herenboeren Nederland.
 
Al dik 150 huishoudens hebben aangegeven interesse te hebben in de opzet. Een fors aantal tekende zelfs al een intentieverklaring, wat betekent dat zij (indien de boerderij beschikbaar komt en niet te ver weg is) bereidt zijn eenmalig € 2.000,= in de opzet te steken. Een bedrag wat je bij vertrek onder voorwaarde weer terug kunt ontvangen. (Voor eenoudergezinnen en alleenstaanden, is dat € 1.000,= en het bedrag kan eventueel in termijnen worden voldaan.)
 
Naast het eten (ongeveer 60% van de weekboodschappen en niet duurder dan in een reguliere super), naast natuurbehoud en ontwikkeling, krijg je als lid van de organisatie er ook een stuk sociale verbondenheid voor terug.
De leden worden namelijk uitgenodigd op de boerderij actief te zijn. Dat mag, dat is niet verplicht. Dat kan gaan om mee helpen bij de oogst, of het planten, mee helpen bij het besturen, tot deelname aan workshops en (educatieve) kinderactiviteiten.
 
De zoektocht naar een geschikte locatie gaat verder. Het zoekgebied voor de grond strekt zich uit rondom Waalwijk, Drunen, ruwweg tussen Vlijmen en Waspik, ten zuiden van de Bergsche Maas en ten noorden en westen van de Loonse en Drunense duinen. Ten noorden van De Moer, rondom Kaatsheuvel, en Sprang-Capelle inbegrepen.
 
De natuur-inclusieve bedrijfsvoering past nabij natuurgebied. Tips zijn welkom. Boeren die stoppen, kunnen de agrarische grond verpachten of aan Herenboeren de Langstraat (marktconform) verkopen. Zij kunnen op hun boerderij blijven wonen. Met boeren, bedrijfsopvolgers die willen omschakelen gaan we graag in gesprek. Vanaf circa 10 ha agrarische grond kan een start worden gemaakt.
 

Piet en zo bleek de aanwezigen, gaan voor de geschetste opzet. Op 14 plaatsen in Nederland is er al een Herenboerderij in bedrijf. De kritische toehoorders op de bijeenkomst willen grip op wat je eet, weten waar het vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt, willen erop kunnen vertrouwen dat ons eten eerlijk is geproduceerd, met respect voor de boer, de dieren en de natuur. De coöperatie is ondertussen een feit.

Bron: Waalwijk Nieuws

Deel dit bericht: