Terugblik 2022

In juli 2021 vond de eerste publicatie plaats over Herenboeren De Langstraat. Sindsdien is er veel gebeurd. Een terugblik van het jaar 2022. We begonnen het jaar meteen goed door een flyer actie in een gedeelte van het zoekgebied binnen De Langstraat. De brievenbussen werden langsgelopen om onze coöperatie meer bekendheid te geven. Uit deze actie is veel nieuwe interesse gewekt. Daarnaast leverde het de coöperatie twee nieuwe bestuursleden op, Emma en Dylan uit Waalwijk, de twee jonkies van het bestuur. In maart werd de coöperatie officieel opgezet, in diezelfde maand volgde de SOK (samenwerkingsovereenkomst) met Herenboeren Nederland.

Het woord gingen we verder verspreiden door aanwezig te zijn bij verschillende activiteiten. Zo vertelde we het Herenboeren concept tijdens het Braderiefestival (laatste dag van het Pleinfestival) in Kaatsheuvel. Waar de nodige versnaperingen zoals appeltaart en appelsap niet mochten ontbreken. In juni hielde we onze eerste informatiebijeenkomst bij het Park Paviljoen in Waalwijk. Vanuit Herenboeren Nederland was hier Zaza bij aanwezig die ons veel te vertellen had. Deze eerste informatiebijeenkomst was goed bezocht met zo’n 40-tal belangstellenden.

Na een korte zomer(vakantie) pauze zijn we weer vol aan de slag gegaan. Zo stonden we in september op de duurzaamheidsmarkt in het Klavier te Kaatsheuvel. Daarnaast was het tijd voor de volgende stap: het gaan ondertekenen en onder de aandacht brengen van de intentieverklaringen. Tijdens het evenement Samen Doen, Samen Groen afgelopen oktober in Waalwijk hebben een groep geïnteresseerden, waaronder ook bestuursleden, kartrekkers en ambassadeurs, de intentieverklaring ondertekend. Daarnaast hebben we voorbijgangers voorzien van informatie over de Herenboerderij. Er was veel opkomst en het weer zat mee. Al met al een geslaagd evenement voor ons. Eind oktober volgde nog een rondleiding door het Voedselbos in Waspik. Het werd een informatieve en gezellige ochtend.

Eind november hebben we een tweede informatiebijeenkomst georganiseerd, met dezelfde insteek en locatie als in juni. Echter hebben we dit keer het stokje overgedragen gekregen en hebben we de presentatie zelf uitgevoerd. Het aantal aanwezigen was minder dan in juni, maar we hebben, naar eigen zeggen, wel een fijne manier van presenteren gevonden. Hierbij konden de aanwezigen op ieder moment vragen stellen, wat zorgde voor een goede dynamiek tussen spreken en luisteren.

Het jaar is bijna ten einde gekomen en we kijken met z’n allen terug op een succesvol jaar. Na 1,5 jaar hebben we nu 54 ondertekende intentieverklaringen en 159 geïnteresseerden huishoudens. Wat al in de buurt komt van het streefdoel als er eenmaal grond gevonden is. Het streefdoel bij start is namelijk 150+ ondertekende intentieverklaringen en uiteindelijk kunnen er ongeveer 200 huishoudens (á 500 monden) lid worden van de Herenboerderij.

Deel dit bericht: