Krantenbericht: Herenboeren De Langstraat bezochten Boerderij-terras De Ritskampen

Dirk: “Boer zijn is een levenswijze.”

De familie van Bokhoven runt sinds 1968 een melkveehouderij met 55 melkkoeien en 30 jonge koeien en kalfjes. Sinds 2019 hebben zij besloten de boerderij open te stellen voor publiek.
Aan de Honderdbunderweg, te Vlijmen ontving boer Dirk, samen met zijn moeder, de herenboeren in spe.

In de vergaderruimte van de Ritskampen, leerden een gezelschap van jong en oud, wat het inhoudt een Herenboer te zijn. Dylan Scheffer, de nieuwe secretaris, gaf tekst en uitleg. Je bent én eigenaar, én producent én consument van een boerderij die op natuur-inclusieve wijze zorgt voor een belangrijk deel van de weekboodschappen. Iedere week halen de leden bij de coöperatieve boerderij een voedselpakket op. Daarin groenten, fruit, eitjes en voor wie wil vlees van om de hoek, gekweekt zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Voor een prijs die zelfs iets lager ligt dan in een supermarkt. De boer, in dienst van de coöperatie doet het werk, maar de leden kunnen een bijdrage leveren. Dat kan door te planten, te oogsten, door het organiseren van activiteiten voor de achterban. Denk aan een BBQ, een pluk-dag met kinderen, het maken van gerechten, het delen van recepten, het verzorgen van rondleidingen, tot het doen van “kantoorwerk” zoals het bijhouden van de ledenadministratie. De Langstraat Herenboeren hebben als doel het vinden van een locatie in 2023! Tips zijn welkom.  

Dirk van Bokhoven vertelde enthousiast over zijn “roeping”, zijn keuze voor het boerenleven. Zo leerden de gasten over de verschillende gras- en stro-soorten die de koeien op het menu hebben. Dat dit effect heeft op de ontwikkeling van de magen van de koe en daarom op de melkproductie. Via een chip kan Dirk zien welke koe minder eet, wat kan wijze op een ziekte. Gelukkig heeft de familie van Bokhoven een heel gezonde veestapel. Noodzakelijke extra inkomsten komen vanuit het terras, de vergaderruimte en de speeltuin. Het ontbreken van een duidelijk stikstofbeleid maakt het ondernemen van Dirk er niet gemakkelijker op. Welke investeringen doe je? Tegelijk steken moeder en zoon met plezier vaak een dubbele werkweek in hun bedrijf.

Contactgegevens:
Boerderij de Ritskampen
www.boerderijterrasderitskampen.nl
mail: Deritskampen@outlook.com

Herenboeren De Langstraat 
www.delangstraat.herenboeren.nl
mail: delangstraat@herenboeren.nl



Deel dit bericht: