Man met schep doet onderzoek! Herenboeren De Langstraat vinden een locatie?

Goede grond is een voorwaarde om te kunnen boeren. Dat geldt net zo bij natuur-gedreven landbouw. Daarom inspecteerde Bart Willems onlangs de akker op de foto. Bart is adviseur van de boeren van Herenboeren Nederland. Wanneer er een interessante locatie in zicht is, adviseert hij richting de lokale coöperatie of de grond geschikt is voor de vestiging van een Herenboerderij. 

Zijn conclusie: de akker in kwestie zit vol met leven en heeft potentie voor de vestiging van een gemengd bedrijf. Een gemengd bedrijf waar ongeveer 500 monden, 200 huishoudens een toekomstbestendige boerderij op kunnen vestigen. Een coöperatieve boerderij waar vandaan natuurlijk gekweekt H-eerlijk voedsel rechtstreeks op het bord komt. Groenten, fruit, eitjes en voor wie wil vlees.

Het overleg met de grondeigenaar krijgt een vervolg. Dat begint met een bezoek aan een bestaande Herenboerderij. Daarna gaan we om de tafel met instanties die de benodigde vergunningen moeten uitgeven. Dit kalenderjaar wordt door de kwartiermakers van de Herenboerderij alles op alles gezet om de benodigde grond te vinden.

Ondertussen hebben al 91 huishoudens een intentieverklaring getekend. Dat houdt in dat zij straks als eersten kunnen kiezen of zij zich daadwerkelijk gaan aansluiten bij de coöperatie, zij kunnen gegarandeerd deelnemer worden. Het betekent dat deze huishoudens € 2.000,= in de Herenboederij willen steken, voor 1 persoonshuishoudens € 1.000,= . Geld wat men bij vertrek, onder voorwaarden terug kan krijgen. Ligt de boerderij op te grote afstand, of zijn er andere redenen om niet mee te doen, dan haken zij af.
Deze huishoudens gaan mee-eten met de seizoenen. Iedere week halen zij een gevarieerd voedselpakket op. De inhoud staat voor circa 60% van de weekboodschappen en is zelfs iets goedkoper dan bij een reguliere supermarkt.
Het verschil: het is van om de hoek, het is gifvrij, gekweekt zonder kunstmest, een echt natuurproduct, smakelijk en gezond. Het verschil: de natuur en het landschap gaan er op vooruit. Met 150-175 intentieverklaringen kunnen we starten.

De nu gevonden akker ligt centraal tussen Vlijmen en Waspik, centraal in de Langstraat en voor het gros van de inwoners op fietsafstand. Onthullen waar precies, doen we pas als er voldoende zekerheid is. Daarom houden we onze ogen open voor alternatieven en blijven tips voor vestigingsplaatsen welkom. We zoeken tussen 10 en 20 ha agrarische grond. We kunnen langjarig pachten of dankzij Aarpeer.nl de grond kopen voor een marktconforme prijs.  Waarbij de huidige boer op locatie kan blijven wonen.
Alle seinen staan op groen.

Meer informatie/meedoen:
www.facebook.com/herenboerendelangstraat
www.delangstraat.herenboeren.nl
e-mail: delangstraat@herenboeren.nl

Deel dit bericht: